Pääsin kokemaan sen mahtavan vapauden tunteen. Sen, kun sanomisiani ei koko ajan survottu pienemmiksi tai johonkin yleisesti hyväksyttyyn muotoon. Muistan sen ihmeellisen hetken, jolloin en enää miettinyt etukäteen jokaista sanaa tai lausetta. Lauoin suustani, mitä sieltä ikinä tulikin. Se oli ihana tunne. Saatoin luottaa, että juttukaveri halusi ymmärtää sanani niin kuin olin ne tarkoittanut. Eivätkä ajatukset olleet siinä seurassa liian korkealentoisia tai jotenkin vaikeaselkoisia, ettei niitä voinut ääneen puuskahtaa. Teepöydän ääressä saatoimme keskustella jotakin lumihiutaleen rakenteesta tai verhoiluneuloista, tai rytmitajun merkityksestä teatterilavalla. Jutun juuret ulottuivat milloin minnekin ja koko maailma avautui pieneen asuntooni.

Usein toivon ihmisten seurassa, että uskaltaisin heittäytyä seurustelemaan ja antaa tilanteen viedä. Monesti päädyn kuitenkin vain tarkkailemaan seuralaisteni jutustelua, kun omat tarinat tuntuvat sillä hetkellä niin monimutkaisilta. Osaan kyllä jutella, mutta koen ne luonnolliset ihmisten väliset ”lämmittelytilanteet” hankalina. Olisi helpompaa vetää heti esille ajatus elämän tarkoituksesta tai pohtia yhdessä jääkauden merkitystä ilmastonmuutokseen. Sellaisina hetkinä häpeän sitä, että en osaa ottaa elämää kevyesti. Kun erityisherkkyyteen kuuluu kaiken syvällinen pohdiskelu ja asioiden analysointi. Jos jostakin syystä en voi luottaa ihmisen vilpittömyyteen, en kerro hänelle omista asioistani ollenkaan. Saatan kuunnella sujuvasti tai läpättää jotakin joutavaa vastavuoroisesti, mutta maailmaani en hänelle avaa.

”Erityisherkkä ihminen voi vaikuttaa ryhmätilanteessa ujolta, poissaolevalta, vaativalta  tai herkkänahkaiselta. Monet erityisherkät ovat tarkkanäköisiä, intuitiivisia ja älykkäitä, mutta he saavat helposti liiallisen latauksen hälystä, kiireestä sekä muista ihmisistä. Ylilatautuneena herkkä ihminen voi ahdistua, sulkeutua tai poistua paikalta, minkä perusteella hänen käytös saatetaan tulkita virheellisesti. Erityisherkkä ihminen eläytyy voimakkaasti ympäristön ärsykkeisiin.”

Ominaisuudet, jotka tekevät erityisherkästä erilaisen:

  • Emotionaalinen reaktiokyky

  • Vivahteiden vaistoaminen

  • Ärsykkeiden liiallisuus

  • Syvällinen käsittely

L Ä H D E : The Highly Sensitive Person. Erityisherkkä ihminen. Elaine N. Aron 2013, 16-20 sekä takakansitekstiä mukaillen. Kustannusosakeyhtiö Nemo.

By solveighuntu

Olen 40-vuotias erityisherkkä taiteilija. Pohjalaiset juuret pitävät jalkani tukevasti maan pinnalla, samalla kun elämänjanoinen sieluni lentää vapaana uusia kokemuksia haalien.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *