Tuomo (vasemmalla), Marta Ren sekä Sam Huber olivat UMOn solisteja täpötäydessä Savoy-teatterissa. Illan aikana kuultiin Princen säveltämiä ja sanoittamia kappaleita.
”Love is special”

Yleisö lyö käsiään yhteen musiikin rytmissä. Sam Huber astuu lavalle. Hänen karismaattinen olemuksensa huokuu energiaa. Syvä ääni taipuu Princeen ja miehisen UMOn soitto luo taianomaisen tunnelman loppuunmyydyn Savoy-teatterin saliin. Poreileva pianismi soi kevyesti. Hetken tuntuu kuin ulkona myrskyävä marraskuu muuttuisi helteisen kesäpäivän illaksi.

UMOn kapellimestari Mikko Hassinen toivottaa satapäisen yleisön tervetulleeksi. Orkesteri on valmistellut kattauksen, joka myötäilee taitavasti Princen levyä Parade. Mukana on upea solistikolmikko, johon Sam Huberin lisäksi kuuluu Tuomo Prättälä sekä portugalilainen erityisvieras Marta Ren. Princen tunnetuimmat kappaleet ovat saaneet jazzmaisia mehukkaita sävyjä. Konsertin käsiohjelmassa sanotaan, että tribuuttikonsertti Tribute to Prince antaa umolaisille mahdollisuuden taitaviin sooloihin ja rohkeisiin sovituksiin Princen säveltämien mestariteosten myötä.

UMO soi parhaimmillaan todella hyvin. Ujo alku ja varovaisuus hävisi nopeasti ja Savoyn yleisö sai kuulla tuoreita sovituksia ja upeita sooloja Princen tuotannosta. Konsertin ohjelmiston koonnut kapellimestari Mikko Hassinen luotsasi bändiä varmasti ja taitavasti.
”I love you baby, I love you so much”

Lavalla sädehtii kultaisessa paljettiasussaan Marta Ren. Portugalista Helsinkiin saapunut laulaja on Suomessa ensimmäistä kertaa. Ihan aluksi hän kehottaa jähmeän yleisön nousemaan seisomaan ja tanssimaan mukana.

– Koska haluan Suomesta ja tästä illasta hyviä muistoja mukaani, nouskaa ylös. Toivottakaa minut tervetulleeksi, Marta Ren rohkeasti vaatii.

Ja niin todella tapahtuu. Yleisö innostuu ja orkesterikin saa siivet alleen. Musiikki syttyy ja soi lavalta yleisön sydämiin.

Illan aikana kuullaan yhteensä 19 Princen luomaa kappaletta. Rouheat saksofonit, hienot kitarasoolot, tarkka rytmi ja yhteissoundi nostavat Savoyn kattoa kohti taivasta. Juhlallisuutta lisää Muusikkojen liiton UMOlle antama 5000 euron tunnustus merkittävästä Big Band -työstä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Tunnustus tulee työstä, jota yhteensä 16 henkinen orkesteri tekee soittaessaan lähes 100 konserttia vuodessa ympäri maailmaa. UMO on tehnyt 3000 omaa sävellystä ja taidokkaasti yhdistänyt sekä vanhaa, että uutta musiikkia.

Vaikka musiikkia kirjoitetaan ja sitä harjoitellaan, se tarvitsee aina kuulijan soidakseen. Parhainkin sovitus on vain kaiku siitä, mitä se voi olla lavalla yleisön edessä soitettuna.

– Loppujen lopuksi ne nuotit ja musiikki, kaikki elämykset tulevat tässä lavalla!, kapellimestari Mikko Hassinen toteaa kiitospuheensa lopuksi ja kiittää ammattitaitoista orkesteriaan yhteistyöstä.

Muusikkojen liitto myönsi UMO jazzille vuoden 2018 tunnustuspalkinnon suomalaisen big band -musiikin edistämisestä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. 5000 euron palkinnon luovuttivat liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen ja tiedottaja Sanni Kahilainen. Palkinnon ottivat vastaan kapellimestarit Kirmo Lintinen ja Mikko Hassinen.
”Life can be so nice”

Fiiliksiä konsertin jälkeen

TUOMO

– Tosi hauska konsertti, oon suuri Prince-fani. Oli mahtava päästä laulamaan hyvän bändin kanssa. UMO otti yhteyttä ja sanoin heti, että tottakai, Tuomo kertoo innostuneesti.

SAM HUBER

– Oli kunnia asia tulla esittämään Princen musiikkia UMOn kanssa. Yhteistyössä me valittiin suosikkilevy Parade tähän konsertin pohjaksi ja ryhdyttiin suunnittelemaan.

– Olen tehnyt UMOn kanssa yhteistyötä jo usean vuoden ajan. Ensimmäinen konsertti taisi olla Soul Night. On meillä ollut Disco-musiikin ilta ja Michael Jacksoniakin, Huber kertoo tekemästään yhteistyöstä UMOn kanssa.

Sam Huber on menestyvä artisti. Hän tekee tällä hetkellä sooloproggiksia New Yorkissa.

– Kesällä on tulossa uusi levy ulos. Toivottavasti kesällä nähdään Flowssa ja Pori Jazzeilla, Sam Huber vinkkaa festarijärjestäjille.

Tällä hetkellä Sam Huber tekee keikkoja pienillä klubeilla.

– Pikku hiljaa on tarkoitus nousta seuraavalle levellille ja isommille areenoille, Huber paljastaa tulevaisuuden kuvioitaan.

Sam Huber säveltää musiikkia syksyllä 2019 ensi-iltansa saavaan Unga Teaternin Liisa Ihmemaassa -musikaaliin, jonka on teatterille dramatisoinut Anna Simberg.

Lue lisää Liisa Ihmemaassa -musikaalista.

Prince-fanin kommentti:

MIKE

– Mä tykkäsin konsertista. Olen syntynyt 1975, Prince on minulle tärkeä. Olen kuunnellut ja kasvanut siihen musiikkiin. Kuten myös Michael Jacksoniinkin. Oli todella hienoa, että he tekivät tämän, Savoy-teatteri, Sam ja kaikki. Ja UMO-bändi toimii. Musiikki sai kaikki tanssimaan yleisössä. Tosi hieno, tosi hieno, tosi hieno, Mike innostuneesti kertoo.

– Tämmöisiä legendaarisia konsertteja pitäisi olla enemmän. Tarkoitan tällaisia Big Band -juttuja ja musiikkia 30 vuoden takaa, jotta yleisö pääsee fiilistelemään sitä tunnelmaa. Kun Savoy-teatterissa istutaan paikoillaan pehmustetuilla tuoleilla, tarvitaan juuri sellainen kuin Sam, joka saa yleisön mukaan, nousemaan ylös ja tanssimaan. Silloin musiikki toimii, Mike sanoo kokemuksesta.

– Sam Huber jo omalla soundillaan tuo sävärit ihmisille. Ja joka kerta, kun hän astuu lavalle, hän ottaa yleisön haltuun. Tuomo jäi hiukan Huberin varjoon. Marta oli rohkea, heilutti vähän lantiota ja sai yleisön mukaan. Siitä huolimatta Huberin karisma on ylivoimainen. Tosin Huberin soundi ei ole ihan kohdallaan Princeen, kun pitäisi olla vähän kevyempi ja korkeampi kuten Tuomolla.

– Yleisön kiinnostuksen huomaa siitä, että kahtena iltana järjestetyt konsertit ovat molemmat olleet loppuunmyytyjä, Mike vielä lopuksi muistuttaa.

Tribute to Prince

Savoy teatteri, Helsinki

28. – 29.11.2018

UMO Jazz

feat. Sam Huber & Tuomo & Marta Ren 

Konsertti radioitiin ja se kuullaan YLEn Jazzradiossa vuoden 2019 aikana.

Juttu julkaistu myös kaupunkikanavalla 05/12/2018.

Kuvat: Mike Dario Cousinerie

Teksti: Sanna-Maija Rautakoski

By solveighuntu

Olen 40-vuotias erityisherkkä taiteilija. Pohjalaiset juuret pitävät jalkani tukevasti maan pinnalla, samalla kun elämänjanoinen sieluni lentää vapaana uusia kokemuksia haalien.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *