gabriellaveszpremi.com
gabriellaveszpremi.com

 

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen aulassa, Balassi-instituutissa Helsingin Kaisaniemenkadulla on unkarilaisten suunnittelijoiden näyttely. Se on osa Helsingin designviikkoa. Näyttelyn ajatus on tuoda esille kestävän kehityksen periaatetta kierrätettyjen materiaalien muodossa sekä edistää nousevien unkarilaisten suunnittelijoiden kansainvälistä tunnettuutta. Tuotteissa kestävän kehityksen periaate tulee esille muun muassa materiaalivalinnoissa.

Misija Designin ajatus on ottaa vastuu myös lähellä olevista ihmisistä. Eläinfiguurit on tuotettu yhteistyössä liikuntarajoitteisten ihmisten kanssa.

Unkarilainen Fanny Fazekas, näyttelyn kuraattori sanoo, että täällä Pohjoismaissa yhteys luontoon on monelle itsestäänselvyys. Hän on halunnut tuoda unkarilaiset suunnittelijat näytille skandinaaviseen ympäristöön, jotta he voisivat ottaa opiksi täällä vallitsevasta ympäristötietoisuudesta.

– Kierrätyksellä on kolme eri tasoa: talous, ympäristö ja yhteiskunta. Tähän näyttelyyn valitut tuotteet ovat kaikki valmistettu Budapestissä, lähellä suunnittelijoita ja siten tukevat kestävää kehitystä, Fazekas kertoo.

Fanny Fazekas on Kestävä Design –näyttelyn kuraattori. Hän on valmistunut Budapestin Art and Design yliopistosta. Hän oli opintojensa aikana vaihdossa Helsingin Taideyliopistossa lukuvuonna 2016. Hänen lopputyönsä käsitteli kestävää kehitystä. Näyttelyn avulla hän haluaa tukea unkarilaisia suunnittelijoita.

Mukaan on valittu noin kaksikymmentä unkarilaista suunnittelijaa, joita yhdistää kestävän kehityksen edistäminen muodin ja designin alueella. He haluavat töillään pienentää ekomuodin ongelmakenttää.

”Enemmän ja enemmän yhteistyötä!”

Eräs taiteilijoista on nostanut ympäristöystävällisyyden uudelle tasolle. Misija Design on tehnyt näyttelyssä esillä olevat keraamiset  eläinfiguurit yhteistyössä liikuntarajoitteisten ihmisten kanssa. Taiteilijan ajatus on ottaa koko yhteiskunta mukaan työntekoon ja saada aikaan avointa vuorovaikutusta.  Taiteilija pitää yhtä tärkeänä vastuuta lähimmäisestä kuin ympäristöstäkin.

Kestävä Design –näyttely tuo esille kestävän kehityksen periaatetta. Näytteillä oleva reppu on tuotettu kokonaan luonnonmateriaaleista. Näyttelyn kuraattori Fanny Fazekas kertoo, että repun tasku on sienestä tehty nahkajäljitelmä.

Kaikki näyttelyn suunnittelijat ovat Budapestin Mohola-Nagy Design and Art Universityn kasvatteja. Fazekas haastatteli useaa suunnittelijaa ja valitsi sopivan kombinaation nuorista suunnittelijoista ja jo nimekkäistä taiteilijoista.

Yhteistyö Unkarin ja Suomen välillä voisi toimia hyvin

Fazekas toivoo, että yhteistyö suomalaisten ja unkarilaisten suunnittelijoiden kanssa voisi jatkua.

– Me voisimme jakaa tietoa ja oppia toisiltamme. Yhteistyöllä saamme nopeammin aikaan muutosta.

Esimerkiksi suunnittelija Gabriella Veszprémin ajatus on olla tuottamatta ollenkaan jätettä. Esillä olevat tuotokset ovat syntyneet pienistä nahanpaloista, joista on saatu aikaiseksi värikkäät jalkineet.

Gabriella Veszprémin on työskennellyt yli kolmen vuoden ajan muotisuunnittelijana. Hänen suunnittelemat jalkineet ovat tehty pienistä nahan paloista. Veszprémin ajatus on kokonaan jätteetön tuotantoprosessi.
Kestävä Design –näyttely on osa Helsingin desingviikon ohjelmaa. U-galleriassa oleva unkarilaisten suunnittelijoiden näyttely on ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Näyttelyssä on esillä töitä, joiden kautta suunnittelijat ottavat kantaa ympäristöasioihin.

Unkarilaiset suunnittelijat ovat esillä nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Fanny Fazekas ja unkarilaiset suunnittelijat ovat tehneet uraa-uurtavaa työtä. Muoti ja design voivat ottaa kantaa yhteiskunnallisiin haasteisiin. Siihen näyttely myös pyrkii. Tuottamaan uutta luontoa suojellen.


Kestävä Design -näyttely 31.08. – 12.10.2018.
U-galleria
Balassi-instituutti
Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

#sustainablehungary

 

Artikkeli julkaistu 13/09/2018 kaupunkikanavalla.

Teksti ja kuvat: Sanna-Maija Rautakoski

By solveighuntu

Olen 40-vuotias erityisherkkä taiteilija. Pohjalaiset juuret pitävät jalkani tukevasti maan pinnalla, samalla kun elämänjanoinen sieluni lentää vapaana uusia kokemuksia haalien.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *