Aiemmin ajattelin, että olen enemmän tunneihminen. Ihailin suunnattomasti rationaalisilta vaikuttavia tyyppejä, jotka suuressa ihmisjoukossakin pysyivät rauhallisina ja vakaina. Erityisen vaikuttavaa oli se, että näiden ”pitkäkaulaisten” ihmisten tunnetilaa eivät hetkauttaneet ympäröivien ihmisten älämölö tai naurunkiljahdukset. Heidän äänen korkeutensa pysyi koko ajan samalla taajuudella ja kehon liikehdintä hillityllä tasolla.

Olen tutkinut kahden vuoden ajan tunteiden vaikutusta ihmisten käytökseen ja miten voin hallita tunnetilaani vuorovaikutustilanteessa. Nyt tiedän, että tunteet vaikuttavat estyneemmänkin ihmisen käytöksen taustalla koko ajan, vaikka hän vaikuttaa olevan lähes tunteeton. Eikä tunteiden hallitseminen tarkoita tunteiden vääränlaista hillitsemistä tai tunteiden peittelyä.

Hyvä ihminen saa tuntea ja näyttää tunteensa, ne huonotkin.

Aah. Tutkimukseni ansiosta hengitän nykyään vapaammin.  Hedelmällisin vuorovaikutustilanne muodostuu sellaisten ihmisten kesken, jotka ovat henkisesti läsnä, tunnistavat itsessään vaikuttavat reaktiot ja tietoisesti haluavat edistää tasapainoista keskusteluyhteyttä. Senkin olen oppinut, että voin harjoitella läsnäolotaitoja.

Oman mielen harjoittaminen on yhtä tärkeää kuin kehon fyysinen treenaaminen.

Läsnäoloharjoitus:

  1. Etsi rauhallinen ja mukava istumapaikka.  Päästä ajatuksesi irti tekemästäsi työstä tai mieltä myllertävistä tunteista. Sulje silmäsi.
  2. Keskitä ajatuksesi itseesi, hengitykseesi. Hengitä muutamia kertoja syvään. Anna ulkopuolisten äänien olla, ne menevät ja tulevat. Niin kuin ajatuksesikin.
  3. Kerro itsellesi lempeästi, että tässä hetkessä on hyvä olla. Kerro, että juuri nyt kaikki olemuksessasi nauttivat tästä hiljaisesta hetkestä.
  4. Rohkaise mieleesi nousevia ajatuksia menemään taka-alalle hiljaisuutta kunnioittaen. Kuvittele työntäväsi pois henkiset haasteet kiireen keskellä.
  5. Luo itseesi tyyneyden tila. Anna rauhallisen olosi säilyä, kun avaat silmäsi ja jatkat päivän toimia.

 

Lisää läsnäoloharjoituksia kirjassa: Rohkeus. 50 meditaatio- ja rentoutumisharjoitusta parantamaan itseluottamustasi. Unger K. A. Docendo Oy 2017.

P.S. Luin Hesarista kirjoituksen, jossa Eila Saarinen kertoo tunnefobioiden vaikutuksesta ihmisen käytökseen.

Klikkaa linkkiä:

Helsingin Sanomat – ”Jos lamaannut, kun pitäisi avata suu..”

”Tunnefobiassa ihmisen yhteys hyviin tunteisiin katkeaa ja väliin tulee lamauttavia tunteita, kuten häpeää ja pelkoa.” 

(Helsingin Sanomat; Kallionpää K. 8.5.2017)

 

By solveighuntu

Olen 40-vuotias erityisherkkä taiteilija. Pohjalaiset juuret pitävät jalkani tukevasti maan pinnalla, samalla kun elämänjanoinen sieluni lentää vapaana uusia kokemuksia haalien.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *